Celostátní setkání animátorů v Třešti, CSA, Třešť, signály.cz na CSA, Člověk a víra na Celostátním setkání… Ale lidičky, vždyť na opačném konci republiky taky probíhá obrovské setkání! Multižánrový křesťanský festival UNITED na Vsetíně! Proč o tom taky nepíše? Proč jsou všichni na CSA? Já na ten UNITED třeba taky jedu a to se jinak zúčastňuji každého setkání mládeže už 3 roky. Ta proč tento festival zůstal v pozadí?


 

Ale popravdě, taky mě ten festival moc nelákal. Lákalo mě jenom sobotní odpoledne, protože jsem se tu měla opět setkat se svými novými přáteli, se kterými jsem se letos seznámila na svém prvním Fusion Campu. A v sobotu odpoledne nás čekal Mega koncert se všemi Fusiony z České republiky. Tak jsem si říkala: Pojedu na UNITED na sobotu. Přes den bude zkouška a pak koncert, to je vše.

Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem se dozvěděla od svých kamarádek, se kterými jsme měly jet autem, že vlastně přijedeme na Vsetín už o den dřív, čili v pátek. No dobře, jak bych tam ten čas mohla využít? Jelikož se skoro dva roky téměř vášnivě věnuji geocachingu, byla jsem přesvědčena, že pojedu na Vsetín užít si město jako takové a zjistit, jaké má zajímavosti a tak. Ale přece jen: proč mě Bůh poslal na UNITED? Co by se mi tu tak mohlo přihodit? Ten program pro mladé lidi tu byl vskutku pestrý.

Přijely jsme v pátek odpoledne. Bohužel zrovna dopoledne probíhaly jediné semináře, které mě opravdu zajímaly, jinak jsem neměla žádnou představu, co tam budu dělat. Ale společně s ostatními přáteli jsme se šly zúčastnit hlavního programu od 19.00. Všichni ostatní už byli plni energie z předchozího dne a nám chvilku trvalo, než jsme se naladily na tu správnou vlnu. Ale pak jsem byla opravdu nadšená! Chválili jsme krásnými písněmi, mluvilo se o Bohu a o víře, představily se nám zajímavé kapely jako Ezyway s charismatickým frontmanem, Donebevolající, kteří celý večer do nebe chválili anebo můj oblíbený Pavel Helan. A všichni chválili a zpívali a zvedali ruce. A třešničkou na dortu byl večerní koncert Paula Colmana, který přijel z Ameriky nebo z Austrálie a taky je to Angličan a hrál v kapele Newboys. Ještě jsem neslyšela písně s tak nádherným textem, jako on zpíval a přitom s tak rytmickou, ale ne příliš tvrdou hudbou. Například písně If I Was Jesus, Holding Onto You nebo The One Thing. No myslím, že to nelze popsat, to chce zažít. :)

Příští den jsme se nakonec s holkama více začetly do programu, který byl pro nás připravený, a rozhodly jsme se zúčastnit se seminářů. Poslední dobou hledám odpovědi na otázku Proč věřím a taky co mám na tohle odpovědět nevěřícím přátelům. A zrovna tak se jmenovala přednáška Jiřího Ungera. Spousta nevěřících lidí se nám snaží namluvit, že víra v jediného Boha je pro nás jenom jakási berlička, jakási záchrana, abychom si nepřipouštěli, jaká je realita. Ale proč bych tento stejný argument nemohla použít obráceně? No a to nebyla jediná myšlenka, která mě zaujala. :) Jako další seminář jsem si vybrala Jak poznat ve svém životě Boží vůli? s Vaškem Vondráškem. Odpověď je Člověče, nezlob se. To bych se musela rozepsat na další A4.

No a tak co tu dělám? Proč jsem sem přijela? Viděla jsem tu tolik odlišných mladých lidí, kteří jsou v odlišných církvích, ale všichni mají společné to, že bezmezně věří Kristu a chtějí mu věřit a přijeli sem, aby o něm mohli mluvit se stovkami dalších lidí. Během těch dvou dnů jsem tu nezažila nic zázračného ani nic, coby mě nějak zásadně změnilo, jako se mi to třeba přihodilo na jiných setkáních, ale myslím, že Bůh mi chtěl zde ukázat, jaké pro má ještě možnosti, kde se můžu zase malinko jinak scházet s mladými věřícími lidmi a kdybych chtěla, jak mě to tu může změnit a obohatit. Takže díky!

Jak říkám, moje krátká návštěva na UNITED byla malinká ochutnávka něčeho krásného a velkého, co se tam dělo.